anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tort z owocami i mleczną masą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Duża ilość świeżych sezonowych owoców z delikatnie słodką mleczną masą na kakaowym biszkopcie.

Tort z owocami i mleczną masą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z owocami i mleczną masą

 

 

 

  • PONCZ:
  • cytryna ½ szt.
  • woda przegotowana, ostudzona 1 szk.
  • cukier 1 łyżeczka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z owocami i mleczną masą
BISZKOPT KAKAOWY: ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną na najwolniejszych obrotach miksera. Na dnie formy o wymiarach 20x 30 cm kładę papier do pieczenia, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta. MASA MLECZNA: mleko wlewam do rondelka, zagotowuję z cukrem i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia. Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste. Cały czas miksując dodaję wystudzone mleko. Następnie mleko w proszku i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania gładkiej masy. PONCZ: przegotowaną wodę mieszam z cukrem i sokiem z połowy cytryny. WYKONANIE: biszkopt dzielę na dwa blaty. Po nasączeniu pierwszego blatu połową ponczu, smaruję go połową masy mlecznej. Układam drugi blat, który nasączam pozostałym ponczem i smaruję pozostałą masą. Jako ostatnią warstwę układam pokrojone owoce i posypuję czekoladową posypką.
Tort z owocami i mleczną masą
Biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszy blat nasączam połową ponczu i rozsmarowuję połowę masy mlecznej.
Tort z owocami i mleczną masą
Tort z dużą ilością sezonowych owoców i delikatną mleczną masą.