Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tort z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nadzienie: 80 dag truskawek galaretka owocowa lub 1/2 szklanki wody i 1 1/3 szklanki soku z

Tort z truskawkami

Składniki:

Tort z truskawkami

 

 

  • truskawek galaretka owocowa lub 1/2 szklanki wody i 1 1/3 szklanki soku z truskawek 5 dag cukru

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkami

Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę. Rozprowadzić mlekiem, połączyć z obiema mąkami. Dodać zapach cytrynowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Połączyć ją delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wysmarować tortownicę tłuszczem, przełożyć ciasto i piec w niezbyt gorącym piekarniku ok. 40 min. Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzać. Dodać ją do soku z truskawek razem z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, przestudzić, ułożyć na nim dosyć gęsto truskawki i zalać przestudzoną i gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.