Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój przepis autorski, który często gości w moim domu. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... czasami muszę dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej. Do tego chrupiące wafelki i aromat kokosu...

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm, biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Krem:

  • 2 i 2/3 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można mniej)
  • 20 ml alkoholu smakowego (użyłam likieru toffi)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • likieru toffi) - może być napar z kawy lub sama woda - wymieszana z sokiem z cytryny
  • woda (u mnie 60-70 ml)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 60g wafelków w czekoladzie

Wierzch:

  • 30 g wiórek kokosowych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

  • wafelki
  • wiśnie kandyzowane (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny

Biszkopt:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Biszkopt można upiec kwadratowy lub okrągły.

Jajka należy wymieszać z cukrami i olejem, a następnie połączyć z mąką pszenną oraz proszkiem.

Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku - 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty.

Krem:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Krem zgęstnieje po schłodzeniu w lodówce.

2 szklanki mleka należy zagotować z odrobiną soli.

W reszcie - wymieszać kaszę manną, a następnie przelać do wrzącego mleka.

Mieszając - gotować aż masa zrobi się gęstsza. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe.

Wszystko razem wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Po tym czasie masło oraz cukier utrzeć do puszystości i stopniowo połączyć z kaszą.

Pod koniec do kremu dodać alkohol oraz sok z cytryny.

Całość wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, a następnie podzielić na 3 części.

Nasączenie:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Do nasączenia może być napar z kawy lub sama woda - wymieszana z sokiem z cytryny.

Alkohol wmieszać z wodą (ilość wody zależy od gustu) i z sokiem z cytryny.

Wierzch:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Należy uważać, aby nie przypalić wiórek.

Na patelni rozgrzać masło i wymieszać z cukrem oraz z wiórkami.

Całość mieszając lekko podprażyć.

Całość:

Tort z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Ciasto udekorować według uznania.

Spód położyć na paterze i delikatnie nasączyć, a następnie posmarować kremem.

Ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami.

Przykryć ostatnią częścią biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować resztą kremu.

Oprócz tego w wierzch wklepać uprażone i ostudzone wiórki.

Całość udekorować m.in. za pomocą wafelków i schłodzić w lodówce.


Tagi:

tort