anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lekki i puszysty tort z kremem z bitej śmietany rozpływa się w ustach. Uwielbiam jego lekkość.

Tort ze śmietaną

Składniki:

Tort ze śmietaną

 

  • 8 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l śmietanki 36%
  • 1 czekolada biała

 

Sposób przygotowania:

Tort ze śmietaną
Białka oddzielić od żółtek białka ubić na sztywno i dodać cukier. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i z kakao i przesiać do masy z jaj. Wymieszać wlać do tortownicy o średnicy 24 cm. i upiec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Po wystudzeniu przekroić na 4 części. Śmietanę ubić na sztywno , czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do śmietany delikatnie wymieszać. Przełożyć biszkopty kremem i udekorować.

Tagi:

czekolada