zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Tort żurawinowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo smaczny torcik i jak dobrze policzyłam jest to mój 1501 przepis

Tort żurawinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort żurawinowy

 

  • Biszkopt żurawinowy :
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 1/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • Krem :
  • 1 śmietana 30 % ( 330 g )
  • 650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
  • 2 galaretki żurawinowe
  • 300 ml gorącej przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
  • suszona żurawina do dekoracji
  • 3/4 szk herbaty żurawinowej

 

Sposób przygotowania:

Tort żurawinowy
Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu. Biszkopt żurawinowy : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać. Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt. Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego. Krem : Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach. Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać. Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować. Przełożenie : Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ). Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu. Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem. Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną. Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Tort żurawinowy
Etap 1najpierw upiec biszkopt i pokroić na 3 krążki
Tort żurawinowy
Etap 2potem przygotwać krem śmietanowo serowy
Tort żurawinowy
Etap 3na pierwszy krążek rozsmarować dżem
Tort żurawinowy
Etap 4potem placek krem i placek i wykończyć tort