Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tortiglioni z krewetkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i wykwintne włoskie danie

Tortiglioni z krewetkami

Składniki:

Tortiglioni z krewetkami

 

  • 40 dag makaronu tortiglioni (świderki)
  • 25 dag mrożonych krewetek
  • 15 dag selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i sproszkowana ostra papryka do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tortiglioni z krewetkami
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko posolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory i drobno posiekany seler naciowy. Dusić na wolnym ogniu przez 4 min. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dorzucić krewetki. Dusić jeszcze przez ok. 6 min. Powstałym sosem polać wcześniej ugotowany makaron. Posypać posiekaną bazylią.Podawać bardzo gorące.