Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tortiglioni ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo wykwintne choć proste danie

Tortiglioni ze szparagami

Składniki:

Tortiglioni ze szparagami

 

  • 40 dag makaronu tortiglioni (świderki)
  • 5 dag pokrojonej w drobną kostkę szynki
  • 1 pęczek obranych i ugotowanych szparagów
  • 13 dag masła
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tortiglioni ze szparagami
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w w kostkę. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć. Dodać pomidory i szynkę. Podlać śmietaną. Popieprzyć i posolić. Dusić przez ok 6 min. Całość wymieszać z makaronem. Obłożyć pokrojonymi na kawałki (ok 2 cm) ugotowanymi szparagami. Posypać posiekaną bazylią.