Lizzy

Lizzy

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tortilla po hawajsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne tortille z odrobiną hawajskiej nutki

Tortilla po hawajsku

Składniki:

Tortilla po hawajsku

 

  • Filety z kurczaka ok. 700 g
  • Słonecznik łuskany
  • Puszka ananasa
  • Sałata lodowa
  • Przyprawy do marynaty np.: sól, pieprz, estragon, przyprawa do kurczaka po staropolsku, chili, zioła prowansalskie.
  • Przyprawa do kurczaka złocista
  • Bułka tarta (opcjonalnie)
  • Paczka tortilli
  • Masło (1 łyżka)
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Tortilla po hawajsku
Kurczaka pokroić na drobniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem. Wrzucić do miski, zalać oliwą, dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1 h (może być dłużej).(Kurczaka można ale nie trzeba obtoczyć jeszcze w panierce z bułki tartej przed samym smażeniem.) Następnie usmażyć. Można też, jeśli nie mamy dużo czasu od razy wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i dodać przyprawy i tak go smażyć.Na patelni rozpuścić masło i dodać przyprawę do kurczaka złocistą (może być też inna, według własnego uznania) wrzucić na nią słonecznik i prażyć.Pokroić ananasa oraz sałatęWszystkie składniki wrzucić do jednej miski i wymieszać. Wkładać do tortilli, następnie podgrzać w piekarniku (ok. 180 stopni) lub bezpośrednio na gorącej, suchej patelni.