pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tortilla z aromatyczną wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zrobiona od podstaw tortilla

Tortilla z aromatyczną wieprzowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla z aromatyczną wieprzowiną

 

  • Placek:
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • smalec 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda letnia ¾ szklanki
  • małosolny 1, pomidor 1, sałata kilka liści, ziele angielskie 8 sztuk, cumin 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Szynkę wieprzowa siekamy w robocie. Ziele angielskie ucieramy z kminem rzymskim. Dodajemy do mięsa wraz z posiekaną cebulką. Przyprawiamy solą i przyprawą do gyrosa. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wrzucamy na rozgrzana patelnię. Smażymy kilka minut do zbrązowienia mięsa. Placki do tortilli robimy w następujący sposób. Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy smlec i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Następnie z dużej kuli formujemy mniejsze, których będą wałkowane placki. Placki wałkujemy na blacie posypanym mąką pszenna. Okrągłe placki podsmażamy kilka minut na suchej patelnie. Na tak przygotowaną tortillę nakładamy mięsny farsz. Dodajemy kilka plastrów ogórka, kawałek pomidora i liść sałaty. Zawijamy i gotowe. Smacznego.
Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Składniki na placki mieszamy i wyrabiamy ciasto
Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Wyrobione ciasto dzielimy na kulki, które wałkujemy i smażymy na suchej patelni
Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Przyprawioną masę mięsną smażymy na brązowo
Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Na usmażone placki kładziemy porcje mięsa oraz warzywa sezonowe