Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 359]

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szynka, ser, pieczarki z cebulą i papryką świetnie smakują w postaci zapiekanki, ale też jako farsz do tortilli. Wystarczy chwilę podgrzwc w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce i mamy pyszną, ciepłą przekąskę.

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką

 

  • 3 placki tortilli
  • 30 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 7 dag startego sera żółtego
  • 15 małych plastrów wędliny
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Sos: 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką

ETAP 1:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką
Farsz tortilli stanowią m.in. pieczarki, papryka i cebula

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki lub grubą kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pieczarki, paprykę i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką
Tortille smarujemy sosem, wykładamy dodatku

W międzyczasie robimy sos: czosnek siekamy drobno, łączymy z majonezem, solą i pieprzem.
Tortille smarujemy sosem. Wykładamy farsz z warzyw i pieczarek.

ETAP 3:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką
Na farsz z warzyw i pieczarek wykładamy szynkę i ser

Farsz z papryki, pieczarek i cebulki pokrywamy plastrami wędliny, na wierzch wykładamy starty ser żółty.

ETAP 4:

Tortilla z pieczarkami, papryką i szynką
Tortillę zwijamy i podgrzewamy

Tortille zwijamy i podgrzewamy - albo w piekarniku, albo w mikrofalówce, albo na patelni.

Tagi:

tortilla