J

J

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny ziemniaczany omlet ze szpinakiem i serem feta. Ława w przygotowaniu, typowo hiszpańska potrawa. Hiszpanie jedzą go na lunch i kolację.

Tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Składniki:

Tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą

 

  • 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
  • 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
  • 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
  • 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk. Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i przełożyć do ziemniaków. Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni. Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry). Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki. Smacznego!