Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tortilla ziemniaczana z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 600
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tortilla ziemniaczana z oliwkami- jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację.

Tortilla ziemniaczana z oliwkami

Składniki:

Tortilla ziemniaczana z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tortilla ziemniaczana z oliwkami

Przygotowanie ziemniaków

Tortilla ziemniaczana z oliwkami
Obgotowane ziemniaki kroję i podsmażam na oliwie.

Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około 5 minut na oliwie.

Przygotowanie kiełbasy i cebuli

Tortilla ziemniaczana z oliwkami
Pokrojoną kiełbasę z cebulą podsmażam na oliwie.

Kiełbasę obieram z osłonki i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Kiełbasę razem z cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki.

Przygotowanie tortilli i smażenie

Tortilla ziemniaczana z oliwkami
Do roztrzepanych jajek dodaję dodatki. Smażę tortillę.

Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, oliwki, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam oliwę. Wlewam masę jajeczną. Patelnię przykrywam i smażę na małym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumieni tortillę przy pomocy talerza przewracam na drugą stronę i smażę na rumiano z drugiej strony. Gotową tortillę przekładam na talerz i podaję z ulubionym sosem.