Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Tort orzechowy na moje 30 urodziny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na te tort inspirowany jest przepisem Ewy Wachowicz, jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła.

Tort orzechowy na moje 30 urodziny

Składniki:

Tort orzechowy na moje 30 urodziny

 

  • na biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 21 cm:

 

  • 5 jajek,
  • 125 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 125 g mąki krupczatki,
  • 125 g zmielonych biszkoptów,
  • 100 g mielonych orzechów,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka octu.

 

  • na krem:

 

 

  • na poncz:

 

  • 3 łyżki cappucino orzechowego rozpuszczone w 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 kieliszek wódki orzechowej.

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy na moje 30 urodziny
Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywno z cukrem cukrem waniliowym, do żółtek dodajemy olej i ocet, i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy, mąkę łączymy ze startymi orzechami, biszkoptami Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę z orzechami i biszkoptami i delikatnie łączymy. Masę wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy na 3 blaty. Mleko łączymy z cukrem, zagotowujemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , dodajemy orzechy, cały czas mieszając gotujemy jeszcze około 10 minut, aż orzechy wchłoną cały płyn. zostawiamy do wystygnięcia. Masło spieniamy, następnie dodajemy schłodzoną masę orzechową i wódkę. Cappucino słodzimy dodajemy wódkę i mieszamy. ponczem nasączamy blaty biszkoptu. Biszkopt przekładamy kremem, smarujemy nim też boki i wierzch tortu, zostawiamy ozdabiamy i zostawiamy do schłodzenia.