justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Totr w kształcie spandzboba

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort dający wiele radości dzieciom

Totr w kształcie spandzboba

Składniki:

Totr w kształcie spandzboba

 

 

  • Składniki na poncz do nasączania biszkopta:
  • 250 ml słabej kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki cukru

 

 

  • Masa cukrowa
  • ok. 80 dag cukru pudru
  • 50 g glukozy spożywczej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Totr w kształcie spandzboba
Biszkopt

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Potem stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczana mieszamy delikatnie łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Spód blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, boków blaszki nie smarujemy zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 180 st. C ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy na podłogę. Wstawiamy do piekarnika z otwartymi drzwiczkami i czekamy aż się wystudzi. Po ostudzeniu z biszkoptu formujemy spandzboba ścinając lekko dolne doki ciasta. Następnie biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części które poczujemy i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu również delikatnie smarujemy masą budyniową. Na tak przygotowany biszkopt nakładamy masę cukrową i dekorujemy.

Masa budyniowa

Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować .Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń z cukrem i mąką i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu. Ostudzić Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Masa cukrowa

Zimna wodą zalewamy żelatynę i odstawiamy na kilka minut aby spęczniała. Tak przygotowaną żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła .Do rozpuszczonej żelatyny wsypujemy glukozę, nie gotujemy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po łyżeczce margaryny i już nie podgrzewamy.   stopniowo łączymy z otrzymaną masą, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka. Jeśli masa jest zbyt klejąca trzeba dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt sucha trochę margaryny. Teraz dzielimy masę na pożądane części i dodajemy barwniki spożywcze. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posmarowanym olejem.

Tagi:

biszkopt kawa