lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Tradycyjna cytrynówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polska tradycyjna nalewka cytrynowa

Tradycyjna cytrynówka

Składniki:

Tradycyjna cytrynówka

 

  • 1/2 kg cytryn
  • 100 ml spirytusu
  • 6 szklanek wody niegazowanej

Sposób przygotowania:

Tradycyjna cytrynówka
Cytryny sparz we wrzątku.W wyciskarce do cytrusów lub ręcznie wyciśnij z cytryn dokładnie sok.Sok cytrynowy wymieszaj ze spirytusem i wodą.Przelej płyn do słoika, zamknij szczelnie i odstaw na 7-10 dni w przyciemnione miejsce.Po tym czasie płyn przecedź przez gazę o małych otworach.Zakręć i odstaw.Czas leżakowania powinien wynosić minimum pięć tygodni.Nalewka podczas leżakowania powinna stać w chłodnym,przyciemnionym miejscu.