akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tradycyjna karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Klasyka sama w sobie :) Ciasto, które kojarzy mi się z mamą :) Często je robiła. Znikało bardzo szybko. Polecam!

Tradycyjna karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna karpatka

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Tradycyjna karpatka
1. Ciasto: Wodę zagotować z margaryną, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od ścianek naczynia (powinna być zbita). Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wbić jajka, miksować około 10 minut do uzyskania jednolitej, gęstej masy (na początku może się wydawać, że masa jest zważona, ale tak powinno być) Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i rozprowadzić cienką warstwą na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 23x39 cm. Piec około 30 minut w 220st.C do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 2. Masa: 1,5 szkl. mleka zagotować , w reszcie rozpuścić mąki. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do puszystości z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego kremu. Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym i oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi) 
Tradycyjna karpatka
Upieczone i ostudzone ciasto ptysiowe.
Tradycyjna karpatka
Gotowy do przełożenia karpatki krem budyniowy.
Tradycyjna karpatka
Wysmarowywanie kremu na cieście ptysiowym.
Tradycyjna karpatka
Przykrycie kremu budyniowego ciastem ptysiowym.

Tagi:

ciasto