Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubie robić domową kiełbasę, zawsze mam pewność, że ma przynajmniej 90% mięsa.

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

  • 5 kg- łopatka bez kości,
  • 1 kg -wołowina bez kości,
  • 75 dag- skóry wieprzowe,
  • 75 dag- słonina,
  • 2 główki- czosnek,
  • 2 szt- cebula,
  • 2 łyżki- kolendra zmielona,
  • 1 łyżka- ziele angielskie mielone,
  • 1 opakowanie- sól do peklowania,
  • 20 m- jelita wieprzowe solone,
  • 1 szklanka- wywar ze skór
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony ,

Sposób przygotowania:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
Mięso pokroić na grube kawałki. Przemieszać z mieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Włożyć do lodówki na około 48 godzin. Dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. W międzyczasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzone zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem podobnie słoninę. Mięso najlepiej zmielić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Wlać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić niedosolone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie za słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia wędzić około 4 godzin na drewnie wiśniowym.
Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
Biała kiełbasa od razu nadaje się do gotowania lub na grilla.
Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
Ugotowana biała kiełbasa po ostudzeniu dobrze smakuje do chleba.

Zobacz film: Puree z marchewką, selerem, kiełbasą i kiszoną kapustą