Strona główna Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

Karkówka « poprzedni | następny »
Ania Hosz - Przepis na: Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Lubie robić domową kiełbasę, zawsze mam pewność, że ma przynajmniej 90% mięsa.


trudność: trudne
czas:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa - SKŁADNIKI:

  • 5 kg- łopatka bez kości,
  • 1 kg -wołowina bez kości,
  • 75 dag- skóry wieprzowe,
  • 75 dag- słonina,
  • 2 główki- czosnek,
  • 2 szt- cebula,
  • 2 łyżki- kolendra zmielona,
  • 1 łyżka- ziele angielskie mielone,
  • 1 opakowanie- sól do peklowania,
  • 20 m- jelita wieprzowe solone,
  • 1 szklanka- wywar ze skór
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony ,

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na grube kawałki. Przemieszać z mieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Włożyć do lodówki na około 48 godzin. Dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. W międzyczasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzone zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem podobnie słoninę. Mięso najlepiej zmielić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Wlać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić niedosolone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie za słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia wędzić około 4 godzin na drewnie wiśniowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa (strona 1 z 1)  
iwa643

iwa643
offline

2011-07-29 07:46
zawsze robię na wielkanoc swojską kiełbasę
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-07-29 08:33
Wow !!! musi być na prawdę wspaniała bo pięknie wygląda :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz
offline

2011-07-29 08:56
Warto zrobić, smak prawdziwej kiełbasy- pyszna!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie Paczuszki z karkówki z kaszanką
Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki Karkówka w kolorowej papryce
Kotlety mielone z cukinią Karkówka pod leśnymi grzybami Ziołowo-czosnkowa karkówka z grilla
Słoikowa kiełbasa z karkówki z boczkiem i czubricą Grillowany karczek musztardowy Mielonka z boczku i karkówki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane