Strona główna Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

Karkówka « poprzedni | następny »
Ania Hosz offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 3
Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Lubie robić domową kiełbasę, zawsze mam pewność, że ma przynajmniej 90% mięsa.


trudność: trudne
czas:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa - SKŁADNIKI:

  • 5 kg- łopatka bez kości,
  • 1 kg -wołowina bez kości,
  • 75 dag- skóry wieprzowe,
  • 75 dag- słonina,
  • 2 główki- czosnek,
  • 2 szt- cebula,
  • 2 łyżki- kolendra zmielona,
  • 1 łyżka- ziele angielskie mielone,
  • 1 opakowanie- sól do peklowania,
  • 20 m- jelita wieprzowe solone,
  • 1 szklanka- wywar ze skór
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony ,

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić na grube kawałki. Przemieszać z mieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Włożyć do lodówki na około 48 godzin. Dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. W międzyczasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzone zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem podobnie słoninę. Mięso najlepiej zmielić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Wlać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić niedosolone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie za słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia wędzić około 4 godzin na drewnie wiśniowym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa (strona 1 z 1)  
iwa643

iwa643
offline

2011-07-29 07:46
zawsze robię na wielkanoc swojską kiełbasę
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-07-29 08:33
Wow !!! musi być na prawdę wspaniała bo pięknie wygląda :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Ania Hosz

Ania Hosz
offline

2011-07-29 08:56
Warto zrobić, smak prawdziwej kiełbasy- pyszna!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Łopatka w sosie chrzanowym Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią
Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie
Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane