Ania Hosz

Ania Hosz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 166]

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubie robić domową kiełbasę, zawsze mam pewność, że ma przynajmniej 90% mięsa.

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

  • 5 kg- łopatka bez kości,
  • 1 kg -wołowina bez kości,
  • 75 dag- skóry wieprzowe,
  • 75 dag- słonina,
  • 2 główki- czosnek,
  • 2 szt- cebula,
  • 2 łyżki- kolendra zmielona,
  • 1 łyżka- ziele angielskie mielone,
  • 1 opakowanie- sól do peklowania,
  • 20 m- jelita wieprzowe solone,
  • 1 szklanka- wywar ze skór
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny mielony ,

Sposób przygotowania:

Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa

Mięso pokroić na grube kawałki. Przemieszać z mieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Włożyć do lodówki na około 48 godzin. Dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. W międzyczasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzone zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem podobnie słoninę. Mięso najlepiej zmielić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Wlać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić niedosolone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie za słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia wędzić około 4 godzin na drewnie wiśniowym.

Redakcja poleca: