czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tradycyjna ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba po grecku to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Przygotowuję je według receptury mojej babci. To, zaraz za pierogami, moje ulubione świąteczne danie,

Tradycyjna ryba po grecku

Składniki:

Tradycyjna ryba po grecku

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna ryba po grecku
Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.

Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę warzyw. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w lodówce.