k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajna i nie trudna w przygotowaniu zupa, która zachwyca aromatem cebuli, jej naturalną słodyczą i wyrazistym smakiem sera pleśniowego rokfor.

Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor
Warzywa HORTEX wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, wrzucamy 1 liść laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego. Na małym ogniu gotujemy, aż będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w pół talarki lub piórka cebulę i solimy. Na malutkim ogniu ją karmelizujemy i wlewamy do niej wodę z gotowania warzyw(tyle, by przykryła cebulę i była jeszcze 1 cm nad nią). Dusimy chwilkę i doprawiamy solą i pieprzem. Można oczywiście dodać część warzyw z gotowania. Ja dodałem część, a resztę warzyw przetarłem i miałem drugą zupkę, praktycznie i ekonomicznie. Teraz na każdej kromce kładziemy po kawałku sera i zapiekamy je w mikrofali lub w piekarniku z funkcją grillowania od góry, można też w zwykłym piekarniku. Zupę podajemy gorącą z ciepłymi grzankami. Smacznego ;)
Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor
Przepis ten wymaga bardzo małej ilości składników, taka jest zupa idealna.
Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor
Cebulę karmelizujemy i zalewamy wywarem z gotowania warzyw.
Tradycyjna zupa cebulowa z grzanką i serem rokfor
Grzanki bardzo fajnie wzbogacają smak zupki, można je w niej maczać lub jeść oddzielnie.