Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tradycyjne domowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjne domowe oponki najlepiej podawać z cukrem pudrem

Tradycyjne domowe oponki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne domowe oponki

 

  • ½ kg białego półtłustego sera
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 75 dag mąki
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne domowe oponki
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy krążki, w których mniejszym kieliszkiem wycinać kolejne. Krążki kłaść na rozgrzany głęboki olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kiedy są gotowe osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Najczęściej podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Tradycyjne domowe oponki
Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, wałkujemy
Tradycyjne domowe oponki
Za pomocą szklanki wycinamy krążki w których wycinamy mniejsze
Tradycyjne domowe oponki
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym głębokim olej

Tagi:

sery ser