Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Tradycyjne gołąbki mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

uwielbiam te gołąbki, dla mnie są najlepsze

Tradycyjne gołąbki mojej mamy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne gołąbki mojej mamy

 

  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 i 1/3 szklanki białego ryżu
  • 2 duże cebule
  • 50 dag ugotowanego mięsa drobiowo - wieprzowego
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 jajka
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki mojej mamy
Moja mama robi te gołąbki tak. Ryż oraz kaszę jęczmienną gotuje w osobnych naczyniach na sypko, tak aby nie były rozgotowane, ale jeszcze nieco twarde. Cebule obiera i kroi w kostkę, a następnie smaży na margarynie z dodatkiem soli i pieprzu. Usmażoną cebulę przepuszcza przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanym mięsem (ok 25 dag mięsa drobiowego i 25 dag mięsa wieprzowego - rodzaj drobiu i częsci tuszy świni dowolny). Mięso doprawia do smaku, następnie dodajemy odcedzony ryż i kaszę, wbija jajka i całość dokładnie miesza, doprawia. Z kapusty wycina głąb, do duzego garnka z wrzącą wodą wrzuca kapustę i odrywa kolejne liścia (tylko w chwile się je zaparza). Na każdym lisciu układa ok. 3-4 łyżki farszu i zawija gołąbki. Gołąbki ściśle uklada w wysokiej patelni, następnie wlewa wody do połowy ich wyokości i dodaje 1 kostkę rosołową, pod przykryciem dusi gołąbki 30 minut. Podaje się je na gorąco z sosem.
Tradycyjne gołąbki mojej mamy
gołąbki dusimy aby kapusta była miekka i farsz się zcioł
Tradycyjne gołąbki mojej mamy
czasem kapusta się przypiecze ale jest jeszcze lepsza
Tradycyjne gołąbki mojej mamy
wersja gołąbków podanych z sosem pomidorowym