IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Tradycyjne kopytka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne domowe kopytka na słodko.

Tradycyjne kopytka na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne kopytka na słodko

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kopytka na słodko
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź też mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko, sól oraz obie mąki oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część rolujemy i lekko spłaszczamy za pomocą np. widelca, uważając by ciasto nie przykleiło nam się do stolnicy a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Do wrzącej wody, lekko osolonej wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy, by się nie przykleiły do dna. Przykrywamy i gotujemy ok 2-3 min. Gotowe odcedzamy i podajemy ze śmietanką, cukrem oraz masełkiem. Smacznego !!
Tradycyjne kopytka na słodko
składniki na ciasto zagniatamy szybko i dokładnie
Tradycyjne kopytka na słodko
ciasto rolujemy a następnie delikatnie spłaszczamy za pomocą widelca
Tradycyjne kopytka na słodko
Zrolowane ciasto kroimy na nieduże kawałki
Tradycyjne kopytka na słodko
Gotowe pokrojone kopytka wrzucamy do wrzącej wody