kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Tradycyjne leczo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Leczo według tego przepisu przyrządzała moja mama, a teraz ja. Potrawa jest tak smaczna, że mimo iż lubię eksperymentować, tego przepisu nie zmieniam - jest pysznie!

Tradycyjne leczo

Składniki:

Tradycyjne leczo

 

  • 8-10 papryk
  • 2 kiełbasy (ja kupuję kiełbasę toruńską)
  • 6 pomidorów
  • cebula
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjne leczo
1. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Paprykę pokroić w podłużne paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem około 10 minut.

2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, bez dodatku tłuszczu. Następnie dodać do papryki i podlać wodą (około 1 szklanka wody). Gotować pod przykryciem.

3. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki. Całość gotować około 30 minut, podlewając małą ilością wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem oraz dodać pół słoiczka przecieru pomidorowego. Całość wymieszać i zagotować.

Podawać z pieczywem.

Tagi:

warzywa dania