Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tradycyjne ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjne ogórki kiszone, idealny dodatek do wielu dań.

Tradycyjne ogórki kiszone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne ogórki kiszone

 

  • Przepis na 3 słoiki o pojemności 1l
  • 1,5 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 5 dkg soli
  • 1,5 litra wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe kawałki chrzanu
  • 3 gałązki kopru
  • 3 zielone liście porzeczki, wiśni lub winogorna

Sposób przygotowania:

Tradycyjne ogórki kiszone
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek i chrzan obrać i opłukać. Liście i koper opłukać. Do każdego ze słoików włożyć chrzan, koper, liść oraz czosnek. Układać w słoikach ogórki. Przygotowane słoiki z ogórkami zalewać zimną wodą zagotowaną z solą i zakręcić. Odłożyć na około 5 dni w ciepłe miejsce. Następnie słoiki ułożyć w dużym garnku i zagotować około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i przenieść do spiżarni.
Tradycyjne ogórki kiszone
Ogórki dokładnie umyć i starannie osuszyć.
Tradycyjne ogórki kiszone
Czosnek i chrzan obrać i opłukać. Liście i koper opłukać. Do każdego ze słoików włożyć chrzan, koper, liść oraz czosnek.
Tradycyjne ogórki kiszone
Układać w słoikach ogórki. Przygotowane słoiki z ogórkami zalewać zimną wodą zagotowaną z solą i zakręcić.
Tradycyjne ogórki kiszone
Odłożyć na około 5 dni w ciepłe miejsce.

Tagi:

ogórki