iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1098]

Tradycyjne oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tradycyjne oponki z serem zawsze i wszystkim smakują u mnie pojawiają się nie tylko w okresie karnawału.

Tradycyjne oponki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne oponki

 

  • 50 dag białego sera
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • dodatkowo:
  • około 1 litra oleju
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tradycyjne oponki
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do przesianej mąki wymieszanej z sodą, następnie dosypać cukier, alkohol i śmietanę, zagnieść z tych składników gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na około 1,5 cm i szklanką wyciąć krążki na środku wyciąć mniejsze kółeczko.W garnku rozgrzać tłuszcz i kolejno smażyć oponki na złoty kolor z obu stron, osobno usmażyć wycięte środki z których powstaną urocze pączusie. Usmażone oponki wyciągać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać sporą ilością cukru pudru. 





Tradycyjne oponki
Z sera mąki z sodą oraz cukru zrobić kopczyk.
Tradycyjne oponki
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć ładne oponki.
Tradycyjne oponki
Oponki smazyc na złoty kolor z obu stron.
Tradycyjne oponki
Po usmazeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

sery ser oponki.