jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tradycyjne pączki z różą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysłów na karnawałowe słodkości jest dużo, jednak pączki z różą są ponadczasowe, zawsze na czasie, zawsze w modzie:). Ich wykonanie naprawdę nie jest trudne.

Tradycyjne pączki z różą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne pączki z różą

CIASTO:

DODATKOWO

  • Różana marmolada do nadzienia,
  • Tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół - smalec i olej)

WYKOŃCZENIE

  • Skórka pomarańczowa do posypania,
  • Około 4 łyżki mleka,
  • Około 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki z różą

ETAP 1

Tradycyjne pączki z różą
Żółtka, jajka i cukier ubijamy

CIASTO:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie letniego mleka rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 4 łyżki mąki.

Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Między czasie jajka, żółta i pozostały cukier ubijamy na puch. Masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Tradycyjne pączki z różą
Tłuszcz dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka, sól, pozostałe mleko oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.

W połowie wyrabiania do ciasta dodajemy masło. Ciasto wyrabiany około 15-20 minut, na ile starczy nam siły:).

Gotowe powinno odchodzić od ręki, a jego konsystencja powinna być nieco rzadsza niż na tradycyjne ciasto drożdżowe.

ETAP 3

Tradycyjne pączki z różą
Gotowe ciasto pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia

Tak przygotowane ciasto przykrywamy i pozostawimy na około 1 godzinę w cieple do wyrośnięcia.

ETAP 4

Tradycyjne pączki z różą
Wycięte pączki powinny przed smażeniem wyrosnąć

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto delikatnie wałkujemy na grubość około 1,5- 2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła.

Tak uformowane „bułeczki” pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie rozgrzewany tłuszcz.

ETAP 5

Tradycyjne pączki z różą
Pączki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pączki wrzucamy stroną wyrośniętą do dołu.

Smażymy je po około 2 minuty z każdej strony do zrumienienia.

Gotowe wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku.

Jeszcze ciepłe napełniamy konfiturą różaną, smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

ETAP 6

Tradycyjne pączki z różą
Gotowe pączki dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową

LUKIER:
Mleko przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder, do momentu uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Za pomocą pędzelka smarujemy lukrem pączki. Na lukier wykładamy skórkę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.


Tagi:

pączki