ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Tradycyjne pierogi ruskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi ruskie z ziemniakami i twarogiem, najlepsze z cebulką i ze śmietaną lub kefirem

Tradycyjne pierogi ruskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne pierogi ruskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • około 1 szklanki ciepłej wody mineralnej

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pierogi ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie ugniatamy z twarogiem. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy ziemniaków i twarogu. Obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, każdą część rozwałkować na cienki placek, w razie potrzeby podsypywać mąką. Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. Zagotować wodę w dużym garnku wodę z solą, wrzucać pierogi partiami, po kilkanaście sztuk, gdy wypłyną na powierzchnię gotować około 2 minut. Podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego :)
Tradycyjne pierogi ruskie
Wyrabiamy ciasto, tak aby było jędrne i sprężyste
Tradycyjne pierogi ruskie
Przygotowujemy pierogi partiami aby ciasto się nie wysuszyło
Tradycyjne pierogi ruskie
Pierogi trzymamy cały czas pod przykryciem aż do gotowania...