iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Tradycyjne pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyzy to takie danie które może wymaga od nas nakładu pracy przez co niezbyt często gości na naszych stołach, ale jak już je zrobimy to rodzina nie może się najeść.

Tradycyjne pyzy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjne pyzy

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pyzy
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do gotowanych ziemniaków. Ostrożnie zlać odciśniętą wodę, a powstała na dnie skrobię dodać do ziemniaków, dosypać mąkę i wbić jajko, wyrobić jednolitą masę ziemniaczaną ( gdyby była za luźna dodać jeszcze łyżkę mąki) Z ziemniaczanej masy uformować małe i okrągłe kluski. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i gotować w niej kluski około 15 minut od momentu zawrzenia wody. Ja bardzo lubię pyzy okraszone cebulką i z dodatkiem kiszonego ogórka.
Tradycyjne pyzy
Z ciasta uformować małe i okrągłe kluseczki.

Tagi:

jajko jajka