pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tradycyjne spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

najbardziej włoska wersja bolognese jaką robiłem

Tradycyjne spaghetti bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne spaghetti bolognese

 

  • mięso wołowe 50 dag
  • marchewka 1
  • cebula 1
  • seler naciowy 15 dag
  • wino czerwone półwytrawne 150ml
  • oliwa z oliwek 50ml
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • przecier pomidorowy 50 dag
  • czosnek 1 ząbek
  • ser żółty 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • mleko 80 ml

Sposób przygotowania:

Tradycyjne spaghetti bolognese
Mięso wołowe mielimy. Marchewkę, cebulę oraz seler naciowy trzemy na tarce jarzynowej. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy potarte warzywa. Przesmażamy około 7 minut i wrzucamy mięso wołowe. Zwiększamy ogień i mięso brązowimy nieustannie mieszając. Dodajemy starty ząbek czosnku i zalewamy winem. Dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy i dusimy do odparowania całego alkoholu. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Ogień zmniejszamy na minimalny i całość dusimy bez przykrycia około 1 godziny. Na koniec podlewamy mleka i intensywnie mieszamy. Chwilę smażymy .Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany w lekko osolonej wodzie, makaron al dente. Można posypać startym serem żółtym. Smacznego.
Tradycyjne spaghetti bolognese
Warzywa trzemy na tarce jarzynowej i smażymy na gorącej oliwie.
Tradycyjne spaghetti bolognese
Gdy mięso zbrązaowieje zalewamy półwytrawnym czerwonym winem
Tradycyjne spaghetti bolognese
Gdy wino odparuje zalewamy przecierem pomidorowym
Tradycyjne spaghetti bolognese
Na sam koniec do sosu dodajemy odrobinę tłustego mleka

Tagi:

mięso sery ser