MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Tradycyjne udka pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nauczyłam się piec udka w ten sposób od mojej Mamy. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste! Smakują wszystkim!

Tradycyjne udka pieczone

Składniki:

Tradycyjne udka pieczone

 

  • 10-15 udek z kurczaka
  • 1,5 opakowania przyprawy do kurczaka
  • 2 kostki masła 82% tłuszczu
  • sól

Sposób przygotowania:

Tradycyjne udka pieczone
Udka dokładnie myjemy, wkładamy do dużej miski/garnka i zalewamy wodą tak, aby były całe zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki (15 udek to 2 brytfanny!). Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut do zrumienienia skórki. Od razu po upieczeniu przekładamy do innego naczynia, aby odsączyć z wytopionego tłuszczu. Pozostały po pieczeniu tłuszcz można wykorzystać! Np. przelewając do foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż.Podana w przepisie ilość jest na przyjęcie około 20-osobowe. Ilość zawsze należy dostosowywać do siebie.