Tradycyjne zimne nóżki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gdy sobie myślę o zimnych nóżkach, to przed oczami staje mi taki oto widoczek z dzieciństwa: moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed nią emaliowana miednica, do której wkłada pokrojone nóżki, a potem zalewa je wywarem.

Tradycyjne zimne nóżki  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjne zimne nóżki

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne zimne nóżki
Włoszczyznę i cebulę obieramy. Golonkę i nóżki dokładnie myjemy i wraz z włoszczyzną wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy (czosnek dodamy później) i gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Wywar odcedzamy, nóżki, golonkę i 2 marchewki dostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso wraz ze skórką kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Czosnek drobniutko siekamy, dodajemy do odcedzonego wywaru. Wywar przyprawiamy. Pokrojone mięso przekładamy do miseczek, dodajemy marchewkę i zalewamy wywarem. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Tradycyjne zimne nóżki
Składniki zalewamy zimną woda i gotujemy na wolnym ogniu.
Tradycyjne zimne nóżki
Pokrojone mięso zalewamy wywarem i odstawiamy do stężenia.