Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Tradycyjny bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczny i sycący bigos. Łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Tradycyjny bigos

Składniki:

Tradycyjny bigos

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 40 dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tradycyjny bigos
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu, wyjąć z tłuszczu i włożyć do rondla. Dodać pokrojony w kostkę boczek, poszatkowaną kapustę białą i kiszoną, wlać tyle wody aby przykryła kapustę. Następnie dodać liście laurowe i gotować bez przykrycia. Do pozostałego tłuszczu włożyć pokrojoną kiełbasę bez skórki, podsmażyć, połączyć z kapustą i gotować. Koncentrat pomidorowy wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do bigosu, przyprawić, zagotować.