-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Tradycyjny domowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki domowy makaron zawsze robi moja mama do niedzielnego rosołu. Jest przepyszny i żaden inny "kupny" nie może mu dorównać.

Tradycyjny domowy makaron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny domowy makaron

 

  • ok. 0,5 kg mąki tortowej
  • ok. 50 g masła (82% tłuszczu)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli (do makaronu)
  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody
  • woda do ugotowania makaronu
  • pół łyżeczki soli (do gotowania)

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny domowy makaron
Mąkę wysypujemy na stolnicę, aby powstała górka. Palcami robimy w środku wgłębienie i wybijamy 3 jajka do środka. Dodajemy również szczyptę soli, mleko oraz kawałek masła. Całość składników zagniatamy. W razie potrzeby (jeśli będzie za suche lub twarde) dolewamy troszkę gorącej wody. Starannie wyrabiamy ciasto aby było sprężyste i nie kleiło się do rąk. Formujemy z ciasta kulę i dzielimy ją na 3-4 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy podsypując je mąką, aby nie przywierało do stolnicy. Wszystkie rozwałkowane placki kładziemy jeden na drugim i kroimy je na grubsze paski, które potem przepuszczamy przez maszynkę, która "kroi" je na cienkie nitki. rozkładamy je na całej stolnicy i odstawiamy na kilka minut, aby lekko przeschły. Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok 7 minut. Po ugotowaniu odcedzamy makaron na durszlaku i hartujemy go zalewając zimną wodą. Najlepiej smakuje z domowym rosołkiem. Smacznego!
Tradycyjny domowy makaron
Do wgłębienia w mące wybijamy jajka, aby się nie rozlały.
Tradycyjny domowy makaron
Dodajemy również szczyptę soli, mleko oraz kawałek masła.
Tradycyjny domowy makaron
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutkie placki posypując je mąką.
Tradycyjny domowy makaron
Maszynką do krojenia makaronu kroimy ciasto na cienkie nitki.