Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Tradycyjny domowy rosół z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny domowy rosół z makaronem na niedzielę

Tradycyjny domowy rosół z makaronem

Składniki:

Tradycyjny domowy rosół z makaronem

 

  • kurczak (około 1kg)
  • 200 g wołowe - rosołowe
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszki
  • mała pora
  • kawałek seler
  • Sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa w płynie maggi
  • pietruszka natka
  • makaron domowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 szt liści laurowych
  • 1 liść kapusty włoskiej

Sposób przygotowania:

Tradycyjny domowy rosół z makaronem
Kurczaka rozbieramy na części, odcinamy nóżki, skrzydełka, piersi z kurczaka (piersi odłożyłem) płuczemy i przekładamy do dużego garnka. Wołowinę płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do kurczaka. Całość zalewamy przegotowaną wodą (około 5-7 cm nad mięso) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy, całą włoszczyznę płuczemy. Marchewkę i porę kroimy w plastry, pietruszkę wzdłuż na 4 - 6 części. Z zagotowanego rosołu zbieramy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone warzywa razem z liściem kapusty oraz łyżlą soli - gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 h, Następnie dodajemy natkę pietruszki, pieprz i magii, gotujemy przez około 20 minut po czym wyłączmy grzanie doprawiając do smaku. Podajemy z domowym makaronem