cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Tradycyjny makowiec zwijany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Makowiec to jedno z tych bożonarodzeniowych ciast, którego nie powinno zabraknąć na moim świątecznym stole.

Tradycyjny makowiec zwijany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny makowiec zwijany

 

  • (przepis na 2 strucle)
  • ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • białko do posmarowania ciasta

 

  • masa makowa
  • 400 g maku
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki)
  • 2 białka (pozostałe z ciasta)

Sposób przygotowania:

Tradycyjny makowiec zwijany
masa makowa:

-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.

-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę. -Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.

-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę.



ciasto:

-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciiepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.

-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić. -Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.

- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.





-Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką. - Podzielić na dwie równe części. - Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/ - Ciasto posmarować białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka. - Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/. - Przygotowane strucle odstawić do wyrośnięcia. - Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.Przestudzone ciasta posypać cukrem pudrem  lub polukrować.
Tradycyjny makowiec zwijany
Przygotowane ciasto drożdżowe podzielić na dwie części rozwałkować i posmarować masą makową.
Tradycyjny makowiec zwijany
Strucle zwinąć w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Tradycyjny makowiec zwijany
Piec ok 45-50 minut w temperaturze 170-180 st.
Tradycyjny makowiec zwijany
Ciasto to choć z wyglądu proste