Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Tradycyjny niedzielny rosół

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rosół niedzielny, bo kiedyś jadałam go tylko w niedzielę...

Tradycyjny niedzielny rosół Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjny niedzielny rosół

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny niedzielny rosół
Mięso oczyszczamy, korpusy kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy zimną wodą (tak, aby tylko przykryć mięso) i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień, aby zupa tylko lekko "pyrkała". Lekko solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz ziarnisty i gotujemy przez 3 godziny. Warzywa obieramy, płuczemy. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do rosołu. Gotujemy cały czas na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przecedzamy przez sito, w razie potrzeby ściągamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z cienkim makaronem.
Tradycyjny niedzielny rosół
Mięso oczyszczamy, korpusy kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy zimną wodą (tak, aby tylko przykryć mięso) i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień, aby zupa tylko lekko "pyrkała".
Tradycyjny niedzielny rosół
Warzywa obieramy, płuczemy. Marchew, seler i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do rosołu. Gotujemy cały czas na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.