2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tradycyjny pasztet staropolski

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tradycyjny domowy pasztet,idealny z ogórkiem kiszonych i chlebem domowej roboty...mniam..

Tradycyjny pasztet staropolski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny pasztet staropolski

 

  • 50 dag drobiowego mięsa (korpus, udka)
  • 50 dag mięsa króliczego
  • 50 dag mięsa wieprzowego ( łopatka,podgardle)
  • 40 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki czerstwe
  • 7 jajek
  • liście laurowe,pieprz w ziarnach ,ziele angielskie do smaku
  • sól ,pieprz,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny pasztet staropolski
Mięso pokroić na kawałki umyć ,włożyć do garnka zalać zimną wodą tak aby przykrywała całe mięso,(bez wątróbki),dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarnach ,ziele angielskie i gotować na ogniu około 2 godz w tym czasie (po 1,5 godz gotowania dołożyć wątróbki) i gotować wszystko razem. Mięso wyjąć z wywaru,ostudzić ,zemleć przez maszynkę dwa razy wraz z namoczonymi wcześniej kajzerkami i cebulą ,wbić do zmielonego mięsa jajka ,dołożyć sól i pieprz do smaku wyrobić dokładnie mięso najlepiej ręką.Gdyby masa okazała się za sucha wlać trochę wywaru z mięsa i ponownie wyrobić.Masę mięsną wykładamy na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem pergaminowym ,na wierzch obsypujemy majerankiem i oregano dzięki temu będzie pasztet bardziej aromatyczny. Wkładamy pasztet do piekarnika nastawionego na 180* i pieczemy około 50 min.
Tradycyjny pasztet staropolski
mięso gotujemy wyjmujemy do ostygnięcia i obieramy od kości
Tradycyjny pasztet staropolski
mięso mielimy dwukrotnie z cebulą bułką ,wbiajmy jaja
Tradycyjny pasztet staropolski
masę dokładnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej pergaminem
Tradycyjny pasztet staropolski
a na koniec sypiemy ziołami i pieczemy do 1 godziny