WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tradycyjny pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztet z królika, tradycja świąteczna w wielu polskich domach.

Tradycyjny pasztet z królika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny pasztet z królika

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny pasztet z królika
Mięso z królika, podgardle, wątróbkę i warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu. Gdy mięso będzie odstawać od kości, wyjmujemy i studzimy. Zimne mięso oddzielamy od kości i trzykrotnie mielimy razem z ugotowanymi warzywami. Dodajemy bułkę tartą, jajka i gałkę muszkatołową. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mocno na jednolitą masę. Blachę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Przekładamy wyrobioną masę dobrze uklepując i posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok 60 min w 200°C.
Tradycyjny pasztet z królika
Woda powinna tylko lekko przykrywać mięso i warzywa.
Tradycyjny pasztet z królika
Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.
Tradycyjny pasztet z królika
Trzykrotne zmielenie zapewnia delikatną i jednolitą konsystencję.
Tradycyjny pasztet z królika
Masę nocno uklepujemy w blaszce, by przylginała do ścianek. Podczas pieczenia może popękać.