ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Och to już tradycja że na polskim stole wigilijnym gości pan karp więc i ja podaję przepis banalny !

Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
Wyfiletowany karp umyty umieszczamy w jakimś pojemniku dokładnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny w dużej ilości i solimy (karp do ryba żyjąca przy dnie jezior i stawów hodowlanych słodko wodna i naciąga często jej delikatne mięsko mułem najlepiej idzie się go pozbyć cytryną lub ostatecznie octem ,) przykrywamy i odkładamy na 1 h do lodówki. Po upływie czasu wyciągamy karpia z pojemnika na deskę lub talerz i posypujemy pieprzem białym czosnkiem granulowanym można dodać odrobinę pieprzu czarnego ale do ryby najlepszy jest biały .Teraz możemy przystąpić do panierowania rozczepane jajko bułka tarta i na patelnie z rozgrzanym olejem , smażymy na średnim ogniu aż się przyrumieni z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru oleju i tak przygotowany możemy spożywać na gorąco lub jak moi rodzice lubią na zimno...bee Ja życzę wszystkim gorącego i smacznego karpia :D
Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
oczyszczony umyty karp polewamy sokiem z cytryny i posypujemy solą odstawiamy do lodówki na 1 h
Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
najpierw dokładnie moczymy w jajku może być z odrobiną mleka
Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
namoczony w jajku obtaczamy dokładnie w bułce tartej
Tradycyjnie przyrządzony filet z karpia
smażymy na rozgrzanym oleju lecz na średnim ogniu