reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tradycyjny sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Stary, dobry i wypróbowany przepis. Jest raczej z tych cięższych ale wilgotny i pyszny, do tego czekoladowy spód i polewa.

Tradycyjny sernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjny sernik

 

  • Ciasto ciemne

 

 

 

  • 2 kopiate łyżki kakao

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • Masa serowa

 

 

 

  • 2 budynie śmietankowe

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • cukier waniliowy

 

  • Polewa

 

  • 200g czekolady gorzkiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sernik
Ciasto ciemne: Wszystkie składniki szybko zagniatam bardzo szybko, tak jak na ciasto kruche i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie wyklejamy dno blachy. Ser Mielimy dwukrotnie ( często mielę tylko raz:) Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno ser, proszek budyniowy, masło i stopniowo ser. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 1 godzinę i 15 minut, w temperaturze 180 st CStudzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na zimne wylewamy polewęPolewa: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliło i ściągamy z ognia. Dodajemy czekoladę podzieloną na kosteczki i odstawiamy na minutkę lub dwie. Później mieszamy do połączenia obu składników- delikatnie wylewamy na masę serową. Wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do lodówki.
Tradycyjny sernik
Etap 1mase serowa wylewamy na ciasto i pieczemy