superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Tradycyjny żurek w chlebie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podajemy zaraz po nalaniu

Tradycyjny żurek w chlebie

Składniki:

Tradycyjny żurek w chlebie

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny żurek w chlebie
Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i do wody z kiełbasy wrzucamy ziemniaki i przyprawy. Boczek kroimy w paseczki a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną. Z chleba odcinamy czubek i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika na 180 C, aż się przyrumieni. Do upieczonego chlebka nalewamy żurek i od razu podajemy.