Strona główna Tradycyjny żurek w chlebie

Tradycyjny żurek w chlebie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Wielkanoc, Zupy, Żury « poprzedni | następny »
superbaba4 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 267
zdjęcia: 1 z 1
Tradycyjny żurek w chlebie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Podajemy zaraz po nalaniu


trudność: średne
czas:

Tradycyjny żurek w chlebie - SKŁADNIKI:

  • 3-4 sztuki chleb owsiany mały,
  • 1 butelka żurek śląski,
  • 5-6 sztuk ziemniaki,
  • 2 szt biała kiełbasa,
  • 200 g boczek wędzony,
  • 100 ml śmietanka Rama,
  • 1 łyżka majeranek,
  • 2 szt liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • Sól,
  • pieprz

Tradycyjny żurek w chlebie - PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i do wody z kiełbasy wrzucamy ziemniaki i przyprawy. Boczek kroimy w paseczki a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną. Z chleba odcinamy czubek i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika na 180 C, aż się przyrumieni. Do upieczonego chlebka nalewamy żurek i od razu podajemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tradycyjny żurek w chlebie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Świąteczna rolada z boczku Lniane naleśniki z pomidorami Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Parówkowe wianuszki Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Babeczki omleciki z kremem karmelowym
Pularda ze smardzami Karmelki z musem jabłkowym Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Pieczarki z kiełbasą w sosie śmietanowym Sałatka brokułowa z kurczakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane