Strona główna Tradycyjny żurek w chlebie

Tradycyjny żurek w chlebie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Wielkanoc, Zupy, Żury « poprzedni | następny »
superbaba4

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 267
zdjęcia: 1 z 1
Tradycyjny żurek w chlebie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Podajemy zaraz po nalaniu


trudność: średnie
czas:

Tradycyjny żurek w chlebie - SKŁADNIKI:

Tradycyjny żurek w chlebie - PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i do wody z kiełbasy wrzucamy ziemniaki i przyprawy. Boczek kroimy w paseczki a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną. Z chleba odcinamy czubek i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika na 180 C, aż się przyrumieni. Do upieczonego chlebka nalewamy żurek i od razu podajemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tradycyjny żurek w chlebie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Jajeczne carpaccio z krewetkami Zakąska z szparagów Smarowidło babuni z wątróbką
Pasta z makreli i anchois Pizza z patelni Pałki z kurczaka w coca- coli
Karczek duszony z pieczarkami Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem Pekinka kukurydziano paprykowa
Piernikowe lody z kaszą manną Krokiety ze szpinakiem i fetą Szarlotkowe babeczki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane