Strona główna Tradycyjny żurek w chlebie

Tradycyjny żurek w chlebie
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Nie ma to jak wielkanocny żur

Wielkanoc, Zupy, Żury « poprzedni | następny »
superbaba4

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 267
zdjęcia: 1 z 1
Tradycyjny żurek w chlebie
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Podajemy zaraz po nalaniu


trudność: średnie
czas:

Tradycyjny żurek w chlebie - SKŁADNIKI:

Tradycyjny żurek w chlebie - PRZYGOTOWANIE:

Kiełbasę i boczek zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny wyjmujemy je. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i do wody z kiełbasy wrzucamy ziemniaki i przyprawy. Boczek kroimy w paseczki a kiełbasę w plasterki. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i kiełbasę oraz boczek. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy śmietaną. Z chleba odcinamy czubek i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika na 180 C, aż się przyrumieni. Do upieczonego chlebka nalewamy żurek i od razu podajemy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Tradycyjny żurek w chlebie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Surówka z rzeżuchą Karmelowe ciastka owsiane z czekoladą Stek z tuńczyka w limonce
Pyszne ciasto żądło Muffinki bananowe Kurczak hajderabacki
Biała kiełbasa z cebulową otoczką Ryba na pierzynce z szpinaku Surówka z kapusty pekińskiej
Kruszonkowy sernik z ananasem Klopsiki w sosie marchewkowo-pieczarkowym Racuchy z jabłkami i cynamonem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane