Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Troć z puree dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pstrąg łososiowy (Troć wędrowna ) ma delikatne i soczyste mięso o różowej barwie, ryba ta stanowczo za rzadko gości na naszych stołach.

Troć z puree dyniowym

Składniki:

Troć z puree dyniowym

 

  • 600g filetu z troci
  • 300g dyni
  • 100ml bulionu
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej cebuli
  • łyżka posiekanego pora
  • łyżka startego selera
  • ziarna kolendry
  • oliwa
  • masło
  • mielona papryka
  • młode marchewki
  • 16 kulek wyciętych z dyni
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Troć z puree dyniowym
Z filetów usuń wystające ości i podziel je na porcje, każdy kawałek mięsa posyp solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami kolendry, troć usmaż na maśle wraz z małymi marchewkami. Kulki z dyni posyp solą, obtocz w mielonej papryce i upiecz, w między czasie przygotuj puree: miąższ z dyni pokrój w kostkę, na oliwię zeszklij czosnek, cebulę i pora, potem dodaj korzeń selera i pokrojoną dynię całość podlej bulionem i gotuj do miękkości a potem zmiksuj na gładkie puree. Usmażoną troć podawaj z puree dyniowym, marchewkami i upieczonymi kulkami z dyni.

Tagi:

dynia