monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Trochę inna kutia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 274
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nowa wersja tradycyjnej potrawy świątecznej czyli kutia na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, serdecznie zapraszam i polecam:)

Trochę inna kutia

Składniki:

Trochę inna kutia

 

Sposób przygotowania:

Trochę inna kutia

ETAP 1:

Trochę inna kutia
w misce wymieszać ugotowaną kaszę i mak

Mak zalać 1 szklanką wrzątku i gotować około 30 minut. Zdjąć z ognia i przecedzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać ekstrakt waniliowy, melasę i miksować około 3-4 minuty.

Przełożyć do miski i ostudzić.

Do dużej miski przełożyć kaszę jaglaną, dodać zmiksowany mak.

ETAP 2:

Trochę inna kutia
do miski dodać wszystkie bakalie i aromat wymieszać

Następnie dodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sezam.

Orzechy lekko posiekać. Dodać do miski. Doprawić 2-3 kroplami aromatu i całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!