KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwe w wykonaniu i szybkie. Bardzo smaczne zwłaszcza, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Pachnące cynamonem. Idealne jako szybka przekąska.

Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami

 

  • Z podanych składników wyszło mi 46 sztuk małych trójkącików. Można oczywiście wycinać większe kwadraty i zrobić mniej sztuk.

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami
Jabłka obieramy i trzemy na tartce lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty. Dowolnej wielkości. Ja podzieliłam na dość małe, jednak ciężko mi było potem je sklejać razem z nadzieniem. Na każdym z kwadratów kładziemy nadzienie. Składamy na pół, tworząc trójkąty i brzegi dociskamy widelcem. Na wierzchu każdego trójkącika robimy nacięcia. Tak przygotowane trójkąty przekładamy do piekarnika (ja piekłam w prodiżu). Po wierzchu smarujemy je roztrzepanym jajkiem (możemy posypać też cukrem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut (w prodiżu ok. 40 min). Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuję, gdy są jeszcze ciepłe :) 
Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami
Jabłka obieramy i trzemy na tartce lub kroimy w drobną kostkę.
Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami
Dodajemy cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami
Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty. Dowolnej wielkości. Na każdym z kwadratów kładziemy nadzienie.
Trójkąciki z ciasta francuskiego z jabłkami
Składamy na pół, tworząc trójkąty i brzegi dociskamy widelcem.