PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo fajny pomysł na przekąskę albo śniadanie do pracy. Smaczne, zdrowe i co najważniejsze - w końcu nie kanapki!

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (możemy opcjonalnie użyć czosnku granulowanego do przyprawienia szpinaku). Następnie na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy, aż całkowicie zwiotczeje. Gotowy szpinak pozostawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy z ricottą. Arkusze ciasta filo składamy po 3 warstwy, każdą oprócz górnej smarując olejem rzepakowym za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie ciasto dzielimy na 4 paski. Na końcu każdego paska układamy porcję farszu szpinakowego. Składamy (zwijamy) ciasto tworząc cały czas kształt trójkąta. Następnie trójkąty z ciasta filo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem do dołu. Pieczemy 15 minut w 200st. Idealna przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Etap 1 Przygotowanie nadzienia z szpinaku i ricotty.
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Etap 2 Warstwy ciasta filo smarujemy olejem.
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Etap 3 Na końcówkę nakładamy porcję farszu.
Trójkąty z ciasta filo nadziewane szpinakiem
Etap 4 Zwijamy trójkąty do zakończenia ciasta.

Tagi:

szpinak ciasto