DomowyKucharz.com

DomowyKucharz.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Trójkąty ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Trójkąty z ciasta francuskiego z farszem szpinakowo- serowym z kawałkami kiełbasy

Trójkąty ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trójkąty ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Trójkąty ze szpinakiem
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz ze szpinaku. Zaczynamy od wypłukania liści szpinaku, następnie zostawiamy je na chwilę do odcieknięcia na sicie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, szpinak siekamy i wsypujemy na patelnię. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek, smażymy na małym ogniu, zwracając uwagę, żeby szpinak nie ściemniał bo będzie gorzki. W tym czasie w naczyniu roztrzepujemy jedno jajko i dolewamy pół szklanki śmietany, wszystko dokładnie razem mieszamy. Wlewamy śmietanę do szpinaku, smażymy wszystko razem, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiełbasę kroimy na półplasterki i chwilę podsmażamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na każdym umieszczamy odrobinę farszu, kawałki kiełbasy i kosteczkę sera, składamy w trójkąt, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na maks. 15 minut (200 st.C).
Trójkąty ze szpinakiem
Szpinak chwilę podsmażamy razem z czosnkiem.
Trójkąty ze szpinakiem
Osobno roztrzepujemy jedno jajko z 1/2 szklanki śmietany.
Trójkąty ze szpinakiem
Do smażącego się szpinaku dolewamy śmietanę zmieszaną z jajkiem.
Trójkąty ze szpinakiem
Na kwadraty z ciasta francuskiego nakładamy farsz i formujemy trójkąty.