Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Trójkolorowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka jest puszysta, delikatna. Idealna na każdą okazję :)

Trójkolorowa babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Trójkolorowa babka

 

  • 5 dużych jaj
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół szklanki oleju
  • 500 g mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Trójkolorowa babka
Masło ucieramy na puszysto . ( około 3-4 minut ) Po tym czasie ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy - cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku Pod koniec ucierania wlewamy olej , oczywiście cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy przesiane do utartej margaryny - delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałego ciasta i delikatnie mieszkamy. Ciasto rozlać na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej dodać mak. Delikatnie wymieszać Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto nakładamy łyżką na przemian . Jedną warstwę na drugą Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach.- do suchego patyczka.
Trójkolorowa babka
mieszamy delikatnie ciasto z mąką
Trójkolorowa babka
dzielimy na 3 równe części
Trójkolorowa babka
nakładamy po kolei warstwy

Tagi:

mak