slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tropikalna kopuła na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Zapraszam na lekki deser na zimno. W kształcie kopuły sernik wygląda pięknie i jest niezwykle ozdobny.

Tropikalna kopuła na zimno

Składniki:

Tropikalna kopuła na zimno

 

Sposób przygotowania:

Tropikalna kopuła na zimno
Wyjmujemy miąższ z melona i przekładamy do garnuszka. Krążki ananasa kroimy na kawałki, dodajemy pokrojonego banana, cukier i wlewamy sok z puszki od ananasa.

Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut na malutkim ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aby masa się przestudziła.

W tym czasie średnią metalową miseczkę wykładamy folią spożywczą. Masę owocową blendujemy na gładki krem. Do kremu owocowego dodajemy jogurt naturalny i mieszamy dokładnie.

Ciepłą masę przelewamy do miski wyłożonej folią i jak ostygnie przekładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przekładamy miskę z deserem do góry dnem na talerz. Zdejmujemy miskę a następnie odklejamy folię. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy wokół kopuły.

Tagi:

owoce deser