2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tropikalny sernik

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Słodki sernik na kakaowo-kokosowym cieście. Puszysty, miękki wręcz idealny. Proporcje do niego dobrałam sama. Okraszony soczystymi owocami i polany białą czekoladą. Słodka uczta!

Tropikalny sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tropikalny sernik

 

  • Ciasto na blaszkę 24/28 cm

 

 

  • Masa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml likieru pinacolada
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 jaj
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
  • 50 g wiórek kokosowych białych

 

Sposób przygotowania:

Tropikalny sernik
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę połączyć z proszkiem cukrami,wsypać kakao,dodać jajko,wiórka kokosowe oraz sok z cytryny,zagnieść szybko ciasto. Wylepić blaszkę wyłożoną pergaminem o podanych wymiarach -samo dno wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę. Masa: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa,zmiksować z jajkami i cukrem,wsypać budyń,dodać masło,mannę cały czas miksując wlać mleczko kokosowe,likier oraz sok z cytryny, wsypać wiórka zmiksować na jednolitą masę,wylać ciasto na schłodzony spód,wstawić do piekarnika i piec 55 minut w temp 180*c.Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Owoce pokroić na małe cząstki ułożyć na serniku,polać polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Smacznego!
Tropikalny sernik
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Tropikalny sernik
ciastem wylepiamy dno blaszki wyłożonej pergaminem
Tropikalny sernik
miksujemy masę serową z jajkami wlewamy mleczko i likier
Tropikalny sernik
wylewamy masę na ciasto i pieczemy całkiem zimne dekorujemy owocami