Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Trufelki Bożonarodzeniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, rozpływające się w ustach trufelki. Smakują podobnie do tych belgijskich. Tak smakują święta w moim domu.Czekoladowo.

Trufelki Bożonarodzeniowe

Składniki:

Trufelki Bożonarodzeniowe

 

  • gorzka czekolada bez dodatków : 100 g
  • mleczna czekolada bez dodatków : 100 g
  • włoski serek mascarpone : 100 g
  • śmietana 30-36 %: 50 mililitrów
  • średnio miękkie pierniki : 50 gramów
  • herbatniki : 10 sztuk
  • wiórki kokosowe : 6 łyżek
  • kakao wysokiej jakości 70 % : 4 łyżki
  • cynamon, przyprawa korzenna lub przyprawa do piernika : 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Trufelki Bożonarodzeniowe
Obie czekolady i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać przyprawę korzenną, połączyć, wystudzić. Pierniki, herbatniki rozdrobnić używając robota kuchennego. Dodać mascarpone, zmiksować. Wlać płynną czekoladę, zmiksować. Masę chłodzić w lodówce minimum 120 minut. Na talerzyk wysypać kakao. Wyjąć masę z lodówki. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować porcje, formować kulki i kłaść je na kakao, obtoczyć kilkukrotnie z każdej strony. Część trufli można przygotować bez piernika i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Rada : gdyby masa była zbyt zwarta, mozna do niej dodać odrobinę miękkiego masła i zmiksować przed schłodzeniem.